kawa 100 arabica mielona

Dobór między kawą sypką i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, którą daje nam producent. W jaki sposób w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

Kawa bezkofeinowa mielona

Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wobec tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu wyrafinowany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory

Kawa mielona jest pierwszorzędną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na porządnej jakościowo kawie. W owym czasie najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po kilku minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.